turkiyecumhuriyeti100yil

Etkin Toplantı Yönetimi için Temel İpuçları

İş toplantılarını daha etkili bir şekilde yönetmenin yollarını mı arıyorsunuz? Hepimiz çok uzun süren, çok fazla katılımcının olduğu ve herhangi bir gerçek eyleme dönüşmeyen toplantılarda bulunmuşuzdur. Etkin Toplantı yönetimi, herkesin zamanını verimli değerlendirmenin anahtarıdır. Her toplantı için düzenli bir plana sahip olmak, herkesin proje süreci içerisinde aynı noktada olmasını ve her çalışanın güncel kalmasını sağlayacaktır. Consult Saga olarak bu içeriğimizde, etkili toplantı yönetimi için iş toplantıları yürütmenin püf noktalarını ele alacağız ve bazı temel ipuçları paylaşacağız. Toplantılarınızdan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin!

Toplantı Hazırlığı

Konusundan ve niteliğinden bağımsız olarak, verimli bir toplantı için ilk adım daima gereken hazırlığı yapmaktır. Toplantı için net hedefler belirleyerek başlayın ve herkesin neden bir araya gelmesi gerektiğinin sebebini belirleyin. Bu, tartışılacak konuların ana hatlarını çizen odaklanmış gündem maddeleri oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Yalnızca tartışmaya katkıda bulunabilecek kilit paydaşları davet etmeye özen gösterin. Konu ile alakasız kişilerin toplantıda bulunmasının herkes için çeşitli huzursuzluklara yol açabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Toplantı sırasında ihtiyaç duyulabilecek gerekli materyalleri ve sunumları hazırlayın. Son olarak, tartışmayı etkili bir şekilde yönlendirebilecek ve toplantıyı kontrol altında tutabilecek bir toplantı lideri veya moderatör görevlendirin.

Gündemi Belirlemek

Başarılı bir iş toplantısı için gündemi keskin bir şekilde belirlemek kritiktir. İlgili tüm konuların ele alınmasını sağlayarak tartışmaya yapı ve netlik katar. Gündemi belirlerken, toplantının istenen sonucunu göz önünde bulundurun ve maddeleri önem sırasına göre sıralayın. Katılımcıların hazırlaması için yeterli bilgiyi sağlayarak her gündem maddesini ana hatlarıyla belirtirken kısa ve net olun. Bu, toplantının odaklı ve verimli kalmasına yardımcı olacaktır. İyi tanımlanmış bir gündem belirleyerek başarılı bir toplantı şansını en üst düzeye çıkarabilir, ekibinize etkili iletişim ve karar alma yolunda rehberlik edebilirsiniz.

Toplantının Yürütülmesi

Toplantı başladıktan sonra, etkili moderasyon ve liderlik, toplantının başarısı bağlamında en önemli faktör haline gelir. Toplantı lideri ya da sunucusu, herkesin konuşma şansına sahip olmasını ve konuşmanın düzenli gitmesini sağlayarak tartışmayı kolaylaştırmalıdır. Aktif katılımı teşvik edin ve tüm katılımcılar için güvenli bir ortam yaratın. Bu bir çevrimiçi toplantıysa, tüm teknik güçlükleri giderdiğinizden ve herkesin birbirini net bir şekilde duyup görebildiğinden emin olun. Özellikle çevrimiçi toplantı koşullarında gürültü kirliliğini ve üst üste konuşmayı engelleyebilmek adına fazladan efor sarf etmeniz gerekebileceğini unutmayın. Toplantının etkili bir şekilde yürütülmesi, katılımcıların meşgul olmalarını ve eldeki konulara odaklanmalarını sağlayarak verimli ve başarılı bir toplantıya yol açacaktır.

Katılımcıları Yönetme

Etkin Toplantı Yönetimi’nin en önemli ögelerinden bir diğeri, katılımcıları sorunsuz bir şekilde yönetebilmektir. Dolayısıyla, her katılımcının kendini değerli hissettiği ve kendini rahatça ifade edebildiğine inandığı bir ortam yaratmanız gerekmektedir. Sorular sorarak ve her katılımcıdan fikrini belirtmesini isteyerek aktif katılımı teşvik edin. Toplantıyı daha interaktif hale getirerek sıkılmış ya da çekingen gibi görünen kişileri de oyuna dahil edin. Herkesin konuşma ve tartışmaya katkıda bulunma şansı olduğundan emin olun. Konu dışı yorumları nazikçe yeniden asıl konuya yönlendirerek sohbetin iplerini daima ellerinizde tutun. Böylece, katılımcıları etkin bir şekilde yöneterek, başarılı toplantılara yol açan işbirlikçi ve ilgi çekici bir atmosfer geliştirebilirsiniz. Her katılımcının, toplantının başarısına değerli geri dönüşler ve fikirlerle katkıda bulunma potansiyeline sahip olduğunu unutmayın.

Kesintilerle Başa Çıkmak

İş toplantıları sırasında bazen kesintiler, aksamalar meydana gelebilir ve bu da tartışmanın akışını ve üretkenliğini negatif etkiler. Bu durum genelde sözünüzün kesilmesi ya da itirazlar ile karşılaşmanız şeklinde meydana gelebilir. Kesintileri başarılı bir şekilde ele almak için, bunları derhal ve nazikçe hedeflemek çok önemlidir. Toplantı lideri sakin kalmalı, kesinti konusunda uyarıda bulunmadan önce konuşmacıya düşüncelerini bitirme fırsatı verilmesini sağlamalıdır. İtirazları yanıtlamadan toplantı sonundaki soru-cevap bölümüne ötelemeniz hem itiraz sahibinin hem de benzer düşüncedeki diğer kişilerin toplantının kalanına konsantre olmasını zorlaştıracaktır. Dolayısıyla, endişelerini samimi bir şekilde dinleyerek ve çözüm sunarak veya sohbeti tekrar gündeme yönlendirmeyi teklif ederek aksamaya yol açan kişiyle aktif iletişim kurun. Ek olarak, bahsi geçen konuyu daha sonra birebir görüşmeyi önermek de olumlu bir çözüm olabilir. Sonuçta, kesintileri profesyonellik ve saygıyla ele alarak verimli ve başarılı bir toplantı ortamı sağlayabilirsiniz.

Özetleme ve Toplantı Takip

Toplantınızın başarısından emin olmak adına kapsamlı bir özetleme ve takip planına sahip olmanız çok önemlidir. Toplantının sonunda ana tartışma noktalarını ve alınan kararları özetlemek için birkaç dakikanızı ayırın. Herkesin aynı fikirde olması için bu özeti tüm katılımcılarla paylaşın. Ek olarak, tamamlanması gereken takip eylemlerini (takip toplantıları, e-mailler vb.) ve görevleri belirleyin ve bunları belirli kişilere atayın. Bu, sorumluluğun sürdürülmesine yardımcı olacak ve toplantıdan sonra ilerleme kaydedilmesini sağlayacaktır. Unutmayın ki, düzenli bir takip planı ile toplantıda alınan kararların yalnızca sözde kalmasının önüne geçip eyleme dönüşmeleri hususunda ekibinizi teşvik edebilirsiniz.

Etkin Toplantı Yönetimi başlıklı eğitimimizi buradan inceleyebilirsiniz!

Bunu Paylaşın!

Yeni Yayınları Kaçırmamak İçin Abone Olun!

Yeni yayın ve gelişmeleri e-posta adresinize almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Dilerseniz Linkedin üzerinden de  yayınlarımıza abone olabilirsiniz. Linkedin üzerinden abone olmak için hemen tıklayın »

Bunlar da İlginizi Çekebilir! - Tüm Blog Yazılarımız

Bunlar da İlginizi Çekebilir! - Tüm Podcast'lerimiz

Bunlar da İlginizi Çekebilir! - Tüm Video'larımız

Siz de daha iyisini istemez misiniz?

Hizmetlerimizle Tanışın

Hizmetlerimiz

Eğitimlerimiz

  • Finansal Okuryazarlık
  • Finansçı Olmayanlar için Finans
  • Para, Döviz & Sermaye Piyasaları
  • Makroekonomik Verilerin Yorumlanması
  • Ekonomik Krizlerin Nedenleri & Sonuçları
  • Ekonomi Yönetimi
  • İnsan Kaynaklarına Stratejik Yaklaşım
  • Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri
  • Performans Yönetimi & Sistemleri
  • Performans Değerlendirme Sistemleri
  • İş Analizi & İş Gücü Planlama
  • Ücret, Ödüllendirme & Yan Haklar
  • Yetenek ve Kariyer Yönetimi
  • Kurumsal Akademi Tasarımı
  • Kurum Kültürü Yönetimi
  • Mutluluk & Motivasyon Yönetimi
  • Sessiz İstifadan Kaçınma
  • Profesyonel Koçluk