Stratejik düşünme günümüzde çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Strateji ileride yapılması planlanan bir şey için yakın zaman da yapılması gerekenlerin planlanması olarak tanımlanabilmektedir. Arzulanan bir durum için yakın zaman da çalışmalara başlamak şeklinde yorumlamak da mümkün olmaktadır. Dünyadaki artan değişim hızıyla birlikte rekabet koşulları zorlayıcı olmaya başlamış ve rekabet avantajı yaratmak adına Stratejik düşünme büyük bir öneme sahiptir. Özellikle kariyer planlaması yaparken stratejik düşünme kişiyi başarıya taşımada önemli bir farklılık yaratır. Kariyerin en iyi noktalara ulaşması için hedef belirleme, plan yapma ve uygulama adımları olmazsa olmazdır. Kurumlar için de bu döngü aynı şekilde çalışır. Bu beceriyi kazanmak adına ilk olarak bu düşünce tarzını benimsemek gerekmektedir.
Stratejik Düşünme Nedir?
Bir kurumun ya da bireyin uzun vadeli başarısını elde etmesi yönünde önemli olan faktörlerin ve değişkenlerin analizini merkeze alan planlı ve rasyonel düşünme şeklidir. Hem birey hem de kurum olarak çeşitli analizleri hesaba katarak günlük ortaya çıkabilecek fırsat ve tehditleri değerlendirmemizi sağlar. Bireysel olarak stratejik düşünme katkı düzeyinizi arttırır, hatta kurumlarda daha önemli bir çalışan hale gelmenize yol açar. Stratejik düşünme becerisi kazanmak efor ve alışkanlık gerektirir. Bunun için belirli bir süre plan ve program üzerine çalışma göstermek gerekir. Bir süre sonra ise hayat felsefesi haline gelmektedir. İlk olarak olaylara bütünsel bakma, karmaşık konuları basitleştirmeye yönelik düşünce yeteneğinin gelişmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise stratejik düşünme yeteneği ön plana çıkar.
Stratejik Düşünme Neden Önemlidir?
Son yıllar da stratejik düşünme ile alakalı olarak pek çok farklı araştırma yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde önemi her geçen gün daha da artmaya başlamıştır. Bu düşünme tarzı ile birlikte çok daha başarılı bir kariyer elde etmek mümkün hale gelir. Kişisel hayatta da başarılı ve idealist bir duruma gelmek için hayata empoze edilmesi gereken düşünme tarzlarından biridir. Stratejik düşünmenin en büyük avantajlarından ve önemlerinden biri takip yeteneğinin artmasıdır. Takip yeteneğinin artması ile her işin ayrıntılı bir şekilde yerine getirilmesi de mümkün hale gelecektir. Stratejik düşünme iş hayatına kolay bir şekilde empoze edilir ise sağladığı faydalar kısa zaman içerisinde görülmeye başlanır. Kurum için de rekabeti iyi analiz ederek, gerçekten müşterilerin beklentilerini anlayarak doğru hizmet ve ürünlere yönlenmeti sağlar. Geleceğe daha öngörülü gidilmesine destek olur.
Stratejik Düşünme İş Hayatına Nasıl Entegre Edilir?
Son yıllarda stratejik düşünme sisteminin iş hayatına ne şekilde entegre edileceği çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu düşünce sistemini iş hayatına dâhil edebilmek adına ilk olarak eleştirisel düşünceyi hayatınıza dâhil etmeniz gerekmektedir. Eleştirisel düşünen kişiler çok daha kolay bir şekilde stratejik düşünebilirler. Stratejik düşünmenin ilk aşaması planlar ve iş hayatının kontrolü olmaktadır. İş hayatında ileride yapılacak olan işler için yakın zaman da çalışmaya başlamak son derece önemlidir. Bu şekilde hem plan yapılmış olur hem de başarı sağlanmış olur.
En Önemli 5 Stratejik Düşünme Becerisi Nedir?
En önemli stratejik düşünme becerisinin ilk ikisi bilgiyi sorgulayabilmek ve doğru soruları sorabilmektir. Bu becerinin gelişebilmesi ve tam olarak yerine oturabilmesi adına zaman ayırmak son derece önemlidir. Zaman ayırmadan herhangi bir oluşumun gerçekleşmesi söz konusu olmaz. Stratejik düşüncede karşı tarafı etkili dinleme ve netleşebilme oldukça kritiktir. Dinlemeyi tam olarak bilmeyen ve devamlı konuşmayı meziyet sanan kişilerin yanılma ihtimali yüksektir ve çözüm üretmede kısa kalabilirler. Farklı kaynak ve bakış açılarını soeguladıktan sonra farklı senaryo analizleri yapmak ve etkilerini belirlemek önemlidir. Son olarak ve en önemlilerinden biri de bütünsel bakış açısına sahip olmak, olayların detayında boğulmadan bütünü anlayıp sentezleyebilmek stratejik düşünmenin temellerindendir.
Fergül Guyard