Bir çoğumuz yaratıcılığımızı çocukluk döneminde kaybediyoruz. Araştırmalara göre yaratıcılığımızın en yüksek olduğu dönem 2-5 yaş arasında. Bu yaşlarda %90 oranında iken 6 yaştan itibaren bu oran %20 lere kadar düşüyor.
Peki ya neden yaratıcılığımızı yitiriyoruz?
İçinde bulunduğumuz çevremiz, yani ailemiz, okulumuz, iş hayatımız ya da arkadaşlarımız sebebiyle mi? , Yoksa konfor alanımızdan çıkmamız sebebiyle mi? Belki de kendimize olan inancımızın az olması sebebiyle mi?
Bu konuda, yani yaratıcı düşünme alanında bir çok çalışması olan Dr. Edward de Bono “yaratıcılığını kullanmayan insanlar bilgi birikimi ve deneyimleri ile oluşturdukları potansiyellerinin büyük bir bölümünü aslında çöpe atıyorlar. ” diyor. Demek ki ne kadar bilgi ve deneyime ihtiyacımız olduğunun yanı sıra, aslında bu bilgi ve birikimi nasıl bir düşünce yapısıyla birleştirdiğimizin de kariyerimizde çok büyük etkisi var. Yaratıcılık ve problem çözme becerilerini kullanmadığımız zaman bilgi birikimi ve deneyimimizi tam anlamıyla etkin kullanmıyoruz diyebiliriz.
Peki Yaratıcılık Geliştirilebilir mi?
Kesinlikle! Araştırmacılar yaratıcılığın geliştirilebilir ve öğrenilebilir olduğunu belirtiyor. Yaratıcılık ve Problem Çözme becerilerini geliştirmek mümkün. Bunun için Problem Çözme konulu çeşitli çalışma gruplarına katılabilir ya da Yaratıcı Düşünme ve Problem Çözme Becerileri eğitimlerini alabilirsin. Ayrıca her şeyin ötesinde bunu istemek ve bu konuda kendini nasıl geliştireceğin konusunda sürekli olarak düşünmek önemli.
Consult Saga ‘nın sunduğu eğitim programlarını incelemek için tıklayın.